Vsako leto samo v Ameriki v klavnicah pobijejo 8 milijard živali za hrano. To je več kot 250 živali na sekundo. Reja živali na farmah je kruta in neekološka. Uživanje živali je slabo za naše zdravje in velikokrat vodi k najrazličnejšim boleznim, vključno z srčnim napadom, kapi, raku, sladkorni in debelosti.


...za živali
V današnjih farmah ali boljše povedano 'tovarnah', ravnajo
z živalmi kot s stroji. Da bi dosegli maksimalno proizvodnjo, uporabljajo najrazličnejše bližnjice, kot so: antibiotiki, hormoni, mamila in druge kemikalije s katerimi krmijo živino. Vse te živali preživijo svoje kratko življenje stlačene v kletkah, ter zvezane in zaprte za ograjami, kjer se ne morejo obrniti ali raztegniti svoja krila. Veliko jih ne dobi niti sape svežega zraka, potem pa jih strpajo v tovornjake na mučno vožnjo do klavnic, pogosto v ekstremnih vremenskih razmerah in vedno brez vode in hrane.


...za okolje

Veliko ljudi je zaskrbljeno zardi onesnaževanja okolja, ne zavedajo pa se, da k temu veliko prispeva tudi reja živali in vsa industrija, ki stoji za tem. Današnje farme puščajo za seboj tako onesnaženje, da bodo generacije, ki bodo prišle za nami prisiljene plačati ceno. Z intenzivno rejo živali, človek uničevalno izčrpuje naravna bogastva. Namesto da bi hrano pojedli ljudje, gre večina svetovnega pridelka za krmo živali v farmah. Zaradi tako ogromne potrebe hrane za krmo živali, človek seka gozdove in jih spreminja v polja in pašnike. Količina odpadkov, ki jih proizvede živalska farma je več kot 130-krat večja, od človeške. Človeška odvisnost od mesa počasi zastruplja in uničuje zemljo, vodo in zrak.


...za zdravje

Človeško telo nima nobene potrebe po živalskem mesu ali mleku. Vsa potrebna hranila, ki so pomembna v človeški dieti (amino kisline, maščobne kisline, vitamini&minerali) proizvedejo rastline in mikro organizmi. Živalski izdelki vsebujejo tudi te reči, toda človek jih z uživanjem dobi iz druge roke. Poleg tega, živalski izdelki vsebujejo sestavine, med katerimi prevladujeta maščoba in holesterol. Meso vsebuje tudi pesticide in druge kemikalije, ki so do 14 bolj koncentrirane ko tiste v sadju in zelenjavi. Ljudje, ki uživajo živalske izdelke imajo 40% več možnosti, da dobijo raka in veliko bolj tvegajo, da zbolijo za sladkorno, osteoporozo, debelostjo, artritisom, srčnimi bolezni in zastrupitvijo z hrano. Če samo pogledamo živali, ki praktično ne poznajo bolezni, lahko takoj ugotoviš, da se večina človeštva trpi za raznimi boleznimi in okvarami predvsem zaradi napačne prehrane.


"Vegan dieta je najprimernejša v skladu z potrebami človeškega telesa, z našim prirojenim čutom za sočutje in z našimi sposobnostmi za preživetje na planetu. Prehod na rastlinsko orientirano prehrano je zanemarljivo lahek in odpira vrata k prijaznejšemu, zdravemu in bolj srečnemu načinu življenja."
- Erik Marcu: Vegan - The New Ethic of Eating (2001)

"Nič ne bi bolj koristilo človeškemu zdravju in povečalo možnosti za preživetje na zemlji, kot evolucija k vegetarijanski dieti."
Albert Einstein

Jaz ne verjamem, da imamo pravico ubijati živali, če tudi to počnemo z minimalnim povzročanjem bolečine. Vem da nimam pravice ubiti tebe, kakor koli brez bolečin, samo zato ker ni je všeč tvoj okus, in moje mesto ni da bi odločal o tem ali je tvoje življenje vredno bolj tebi, kot živali sami.
Brigid Brophy (1929)