Če ste zaradi zaradi kakršnih koli razlogov odločili, da poskusite življenjski stil brez živalskih izdelkov, vas verjetno najprej zanima kako težko bo? Pomembno je, da k spremembam postopate postopno s koraki, ki vam ugajajo. Med tem ko se poskušate izogibati vseh živalskih izdelkov, je vsak korak k zmanjševanju korak v pravo smer.

 

 

Ko postaneš vegan ali vegetarijanec, mogoče rabiš malo več časa, da sploh ugotoviš kaj boš jedel. Na začetku vegetarijanci ponavadi jedo precej enolično in tudi nepopolno hrano, zato nekateri hitro obupajo in se vsega naveličajo. Dobro je, da se na začetku malo pogovorite s kom, ki je že vegetarijanec ali pa si priskrbite kakšno knjigo ali kuharico o tej dieti. Veliko informacij se dobiti na Internetu, kot je na primer tudi ta stran in mnogo drugih, ki so večina v angleškem jeziku. Z izkušnjami in razumevanjem živalskega trpljenja, ki ga živalski izdelki predstavljajo, pa se na nove prehranjevalne navade hitro navadiš. Spoznavati začneš najrazličnejše vrste hrane o kateri se ti prej niti sanjalo ni, različne okuse in nove načine priprave hrane. Vse skupaj postane zelo zanimivo.

Prehrano lahko začneš spreminjati tako, da živalske izdelke preprosto , zamenjaš z rastlinskimi, ki imajo podoben okus živalskim, kot so žitno meso, sojino meso, sojino mleko, sojini jogurti,...ali z drugo rastlinsko hrano, ki ti je že vsakdanja.

 

Ne smemo pozabiti na svežo zelenjavo in sadje, ki je zelo pomembno v tej prehrani. Uporabljajte domačo, na vašem vrtu pridelano zelenjavo in sadje iz domačih sadovnjakov, ker je kvaliteta ponavadi veliko boljša od tistega s tržnice ali trgovine. Če se le da jejte čim več surove hrane, tako da sadje in zelenjavo, ki se da jesti surovo ne kuhajte, ker se pri kuhanju uniči veliko vitaminov, ki jih prvotno vsebuje.

V trgovinah z zdravo prehrano dobiš vse več vegetarijanskih kuharic kot tudi hrano, ki nadomesti meso, jajca in mlečne izdelke.

Vedno več je izbire v trgovinah kot tudi v restavracijah. Supermarketi so zadnje čase vse bolj založeni z različno že pripravljeno vegetarijansko hrano kot so sojini in riževi izdelki, žitarice za zajtrk, zmrznjene zelenjavne mešanice......

Hrana, ki je za vas mogoče nova


Nekaj enostavnih idej:

Zajtrk

 •  sokovi iz svežega sadja ali sadje na kak drug način
 •  ovseni kosmiči ali druge žitarice
 •  sojino/riževo/mandljevo mleko ali sojin jogurt
 •  kruh ali toast z namazi (čičerika, marmelada, zelenjava, kalčki...)
 •  palačinke

Kosilo\Večerja

 •  riž/pašta/kuskus/pira/polenta (z gobami, paradižnikom, sojino/zelenjavno omako, z tofujem)
 •  zelenjavne juhe in mineštre
 •  solate, mešane solate ( grah, fižol, paprika, koruza, korenje, kumare,  paradižnik, kalčki, tofu)
 •  krompir
 •  fižol, grah, koruza
 •  kuhani brokoli, cvetača
 •  sojini / žitni polpeti
 •  sojino meso, seitan
 •  zelenjavna pizza brez sira

Prigrizki in posladki

 •  sadje (jabolka, banane, pomaranče, mandarini,...)
 •  popcorn, tortilja
 •  lešniki, mandelj, orehi
 •  suho sadje (rozine, fige, slive, marelice,..)
 •  sončnična, bučna semena
 •  pudingi, pite, piškoti, peciva, torte..
 •  sojini/sadni sladoled, deserti


Še nekaj nasvetov

- Izogibajte se živalskih izdelkov!

- Jejte nizko maščobno, rastlinsko hrano z veliko ogljikovimi hidrati! Razne goste zelenjavne mineštre, testenine z paradižnikovo omako, rižote in druge zdrave glaven jedi.

- Med obroki, jejte sadje, žitarice z sojinim mlekom in druge prigrizke in posladke.

- Čim manj jejte obroke z veliko olji, margarine in cvrto hrano. Na kruh si namažite marmelado namesto margarine, hrano pripravljajte v posodah, kjer se porabi čim manj olja.

- Ne štejte kalorij! Pomembna je kvaliteta, ne pa kvantiteta.

- Poskusite mesne nadomestke kot tofu, tempeh, sojino meso in seitan.

- Jejte zajtrke!

- Si želite pico? Naredite si jo, ali pa jo naročite s špinačo, brokoli, čebulo, gobami, artičokami, papriko in česnikom, vendar brez sira.

- Namesto jajc si pripravite tofu z čebulo, sojino omako, začimbami in drugo zelenjavo.

- Jejte kolikor hočete!

- Ko jeste zunaj, povejte kaj hočete in kako hočete - čeprav ni na meniju. V večina restavracij radi ustrežejo svojim strankam:).

- Ko nakupujete, preberite etikete(sestavine) in pazite na skrite živalske sestavine kot so želatina, sirotka,... ter ne kupujete hrano z preveč emulagatorji. Spisek nevarnih emulgatorjev(aditivov) , Dodatki živalskega izvora

- Bodite aktivni! Vsaj 20 minut hoje, kolesarjenja, plezanja, aerobike ali plesa, vsaj trikrat na teden bo izboljšalo vaš metabolizem in vam pomagalo pokuriti odvečno maščobo.

 

Štiri osnovne skupine hrane


Zelenjava
Zelenjava je polna vitamina C, beta-karotena, riboflavina, železa, kalcija, vlaknin in drugih hranil. Temno zelena, listnata zelenjava, kot so brokoli, zeleni ohrovt, gorčica, različne repe, cikorija, redič so posebej dobri viri teh hranil. Temno rumena in oranžna zelenjava, kot korenje, buče in krompir zagotavljajo dodaten beta-karoten. Vsak dan v svojo prehrano vključite obilno porcijo različne zelenjave, tako surovo kot kuhano.
Polnozrnate žitarice
Ta skupina vsebuje kruh, riž, testenine, mrzle ali tople žitarice za zajtrk ali kaj drugega, koruzo, proso, ječmen, ajdo in tortilje. Vsak obrok si pripravite z žitaricami - žitarice so bogate v vlakninami in ogljikovimi hidrati, kot tudi z beljakovinami, B vitamini in cinkom.

Sadje
Sadje je bogato z vlakninami, vitaminom C, in beta-karotenom. Vsak dan uživajte sadje ki je bogato z C vitaminom - limone, pomaranče, lubenice, jagode so dobra izbira. Izberite rajši celo sveže sadje, kot pa že narejene sokove, ki ne vsebujejo dosti vlaknin.

Stročnice
Stročnice - je drugo ime za fižole, grah in lečo - so dobri viri vlaknin, beljakovin, železa, kalcija, cinka in B vitaminov. Ta skupine vključuje tudi čičeriko, sojo, pečen fižol, sojino mleko, tofu, tempeh, sojino meso.